איך משווים בין מקררים?
מקרר הוא מכשיר חשמלי ביתי גדול ממדים, אותו אפשר למקם במטבח כמו גם למקם במקום נוח ונגיש במרכז כל חלל אחר בבית. יצרני מקררים מומלצים מבינים את השונות הגדולה בצרכים שתיתכן בקרב הצרכנים ומכאן המגוון הגדול של מבני מקררים (שתי דלתות, שלוש דלתות או ארבע דלתות, דלת מעל דלת, שתי דלתות למעלה או דווקא שתי דלתות למטה וכו').
ישנם מקררים המעוצבים כך שישתלבו במראה הנקי של מטבח מודרני ומנגד ישנם עיצובים בשלל סגנונות מעניינים ואפילו נועזים. מעבר לבחירת מקרר על פי מאפייניו או המראה שלו, חשוב לקחת בחשבון גם את מוניטין היצרן: יש חברות הידועות כיצרניות מקררים ביתיים מעולים מזה עשרות שנים ויש גם חברות חדשות הנכנסות לשוק עם דגמים פורצי דרך, מבחינת טכנולוגיית IT למשל. חברת אמקור הישראלית (כיום קונצרן קריסטל – אמקור) כבשה לה בצדק מקום מכובד בין יצרני המקררים האיכותיים בעולם ולכן, אם אתם מעדיפים, בהחלט ייתכן שתוכלו לבחור לקנות כחול לבן.
איך מקררים פועלים: כל המקררים החשמליים לבית פועלים בזכות תופעה פיזיקלית זהה: צניחת טמפרטורה עקב התפשטות גז דחוס. אין הבדל משמעותי בין מנגנוני הקירור של המקררים החשמליים הראשונים (שיוצרו לפני כמאה שנים) לבין המנגנונים של המקררים הכלולים בסקירה זו או של כל מקרר חשמלי אחר הנמכר בישראל בשנת 2020. כמובן שהמנועים החשמליים המפעילים את המדחס, צינורות ההתפשטות, הרדיאטורים ורכיבים אחרים כגון אלה, השתכללו מאוד לאורך השנים וכיום אין סיבה שמקרר חדש לא ימשיך לפעול היטב למשך שנים רבות (עד עשור ואפילו יותר).
בנוסף למערכת הקירור הנדרשת לתפעול הבסיסי של כל מקרר, אפשר למצוא מערכות נלוות במקררים מודרניים וחכמים, כמו למשל אלקטרוניקה חכמה, מסכי מגע, תקשורת (של המקרר דרך רשת האינטרנט) ועוד. חשוב להבין שמערכות אלה מועדות יותר לפורענות מבחינת תקלות ואורך חיים ביחס למערכות הליבה של המכשיר (המנוע, המדחס, צנרת הנחושת, ועוד). עם זאת, במקררים איכותיים גם מערכות העזר, שתפקידן הענקת חוויית משתמש מתקדמת, הן כאלה שלא צפויות להתפתח בהן תקלות במיוחד אם מקפידים להשתמש בהן בהתאם להוראות היצרן.
מה לבדוק במפרט הטכני: כדי להבין במה נבדל מקרר אחד מהאחר, כדאי להכיר כמה משתנים אליהם מתייחסים כל היצרנים במפרטים הטכניים. מדובר על מאפיינים מרכזיים שמסוגלים להעיד על מידת איכותו הכללית של המכשיר, כמו גם על מידת התאמת הדגם המסוים לצרכים הייחודיים שלנו. בין היתר מומלץ לקחת בחשבון נתונים כגון הספק המנוע של המדחס (בדרך כלל ביחס לנפח שלו),דירוג אנרגטי (כמה חסכוני המקרר מבחינת צריכת חשמל), מידות פיזיות (גובה, עומק, רוחב) כלליות ושל אזורים שונים במקרר, משקל (יש מקררים ביתיים כבדים עד כדי כך שלא כדאי להציב אותם על רצפת עץ דקה של קומת גלריה למשל) ועוד.
מעבר לנתונים טכניים שאפשר למצוא במפרט היצרן, כדאי לקחת בחשבון נושאים כמו נוחות השימוש (עד כמה הצליחו המהנדסים ליצור מכשיר חשמלי שיהיה ידידותי למשתמש), אמינות, היקף האחריות ואיכות השירות (במידה שבכל זאת נצטרך מתישהו להזמין טכנאי). מידע כזה אפשר למצוא בחוות דעת של מי שכבר קנו מקרר זהה לזה שאתם מתעניינים בו.
רגע לפני שנצלול לפרטים של המקררים המומלצים לשנת 2020, כדאי לוודא שאתם אכן מבינים כל גורם ומשתנה ויכולים להשתמש בהם כדי לבחור מקרר לבית. לפניכם פירוט קצר אודות הנתונים שמספקים היצרנים, שמומלץ לקחת בחשבון כאשר אנחנו משווים בין הדגמים השונים.
המבנה הנפוץ של מקררים מומלצים
אם בעבר כל המקררים הפופולאריים נראו אותו דבר (מקרר ומקפיא קטן בחלק העליון), הרי שהיום תוכלו למצוא מקררים בשפע של מבנים ותצורות, כולל חלוקה פנימית. התצורות הנפוצות הן שלוש: התצורה הקלאסית שבה המקפיא הוא מעל המקרר; מקרר עם מקפיא תחתון שבו המקפיא הוא בדרך כלל בעל נפח גדול יותר ונפתח כמגירה; או תצורת "דלת ליד דלת", בה המקרר הוא בדרך כלל רחב יותר ושתי דלתות סמוכות מאפשרות אחסון מוצרים לקירור או להקפאה. הבחירה בין מקררים מומלצים במבנים שונים תלויה במקום העומד לרשותכם, בהרגלי השימוש במקרר או במקפיא, ובהעדפות האישיות.
נפח המקרר
יש מקררים בשלל גדלים, החל ממיני מקררים המיועדים לשימוש בחדרי מלון למשל ועד מקררים ביתיים שהם כמעט תעשייתיים ויכולים לשרת בקלות מטבח של מסעדה מלאה מבקרים.
נפח המקרר נמדד בליטרים, אולי הדרך הכי פשוטה לדמיין את קיבולת המקרר החדש שלכם היא להעמיס את המקרר בשקיות חלב, ממש במספר הליטרים שהיצרן מציין כ"נפח המקרר" . כך למשל מקרר שלוש דלתות עם מקפיא תחתון, בגודל אופייני לדגמים הנמכרים בישראל ב-2020, יכול להכיל כ- 550 עד 650 ליטרים, או במילים אחרות: עד 650 שקיות חלב.
הספק מנוע המדחס
ככל שאנחנו מצפים מן המקרר שלנו לקרר עבורנו יותר מצרכים, כך אנו נדרשים לספק לו את הכוח הנחוץ לביצוע המשימה. כמו שכבר הזכרנו, עיקרון הפעולה של כל מקרר חשמלי הוא ניצול תופעת צניחת הטמפרטורה בעת שחרור לחץ של גז. תפקידו של המדחס במקרר הוא לדחוס שוב ושוב את אותו גז שמתפשט אל חלל המקרר ומוריד את הטמפרטורות. את המדחס מפעיל מנוע חשמלי, ככל שהמנוע עוצמתי יותר, כך גם כושר הדחיסה גדול יותר. הספק מנוע המדחס נמצא במפרטי היצרן וניתן בוואטים (Watt או W ומכיוון שמדובר בדרך כלל במאות או אלפי וואטים אז – Kw) או בכוח סוס (Horse power, או hp, כל כוח סוס שווה בערך 730 וואט).
חשוב לזכור שמדידת הספק המנוע היא רק צד אחד של המטבע – כדי שתוכלו להעריך עד כמה המקרר יעיל, חשוב להתייחס גם לנפח המכשיר. ככל שנפח המקרר שאתם שוקלים לרכוש הוא גדול יותר – כך עוצמת הקירור שלו חייבת להיות גדולה יותר, רק כדי לספק קירור באותה איכות, כמו זו של מקרר קטן בעל עוצמת מנוע צנועה יותר.
דירוג אנרגטי
הדירוג האנרגטי מעיד על יעילות המקרר מבחינת צריכת חשמל. ככל שהדירוג גבוה יותר, המקרר מבצע יותר עבודה בתמורה לחשמל שאנו מספקים לו. לכל מכשיר חשמל ביתי גדול (מקרר, מכונת כביסה, מזגן, מייבש כביסה וכד') נקבע דירוג בין AAA (יעילות מצויינת) ל- G (דרגת היעילות האנרגטית הנמוכה ביותר). מכשיר עם דירוג אנרגטי נמוך יצרוך יותר חשמל, מה שיבוא לידי ביטוי גם בחשבון החשמל החודשי.
מאפיינים נוספים: ממשק משתמש, מסך מגע, זיהוי קולי וכו'
המקרר של העתיד הוא מכשיר שלא רק מקרר עבורנו מצרכים אלא גם דואג שלכל מצרך יהיה את המקום המושלם והמותאם לו במקרר והוא אפילו יוכל להזמין אותו בעצמו! יהיו לו חיישנים (מצלמות) והוא יוכל לדעת לבד מתי צריך להזמין מוצר כזה או אחר (הכל לפי רשימה שסיפקנו לו מראש), בדרך כלל ניתן יהיה פשוט לשוחח עם המקרר, לעדכן או להתעדכן אודות מוצרים ואפילו לדעת מתי מוצר מתקרב לתאריך התפוגה שלו. דמיינו את עצמכם מבקשים מעוזרת הבית הוירטואלית ("אלכסה" של אמזון למשל) לדאוג שבמשלוח הבא מן הסופר יהיו את המוצרים שאתם רגילים למצוא במקרר, כמו ירקות, מוצרי בשר, גבינות ומוצרי חלב, וכדומה.
בדגמים המתקדמים ביותר של שנת 2020 תמצאו תשתית מוכנה לטכנולוגיית ה-IT של המחר, למקררים כאלה (שנמכרים במחירים גבוהים יחסית) יש מסך מגע גדול על אחת הדלתות, הם מתחברים לרשת האינטרנט כמעט באופן עצמאי לגמרי ומסוגלים "לשוחח" עם מכשירים חכמים נוספים בבית.
מידות רוחב, גובה ועומק כלליים
המידות הכלליות של המקרר נמסרות בסנטימטרים. כשאתם בוחרים את המקרר הבא שלכם, חשוב שתיקחו בחשבון את התאמת מידות המקרר, מבחינת הגודל הפיזי שלו, למקום בו אתם מתכננים להציב אותו. מומלץ לקחת מראש מידות של המקום בו המכשיר ימוקם בבית. ככל שהמטבח שלכם מוגבל יותר במקום, כך נושא המידות חשוב יותר.
מחיר המקרר
גם עבור המקרר הטוב ביותר יש סכום שאתם לא רוצים לעבור. חשוב להתייחס למחיר שלמקרר יחד עם כל הנתונים שהזכרנו למעלה, המפרט הטכני כמו גם ביקורות, מוניטין יצרן, איכות השירות (למקרה שנזדקק לטכנאי), אורך והיקף אחריות ומחירים של דגמים אחרים העשויים להתאים לנו.
5 צעדים שיעזרו לכם לשמור על מקרר נקי – מבפנים ומבחוץ
הוא כנראה המכשיר החשמלי הפעיל ביותר בבית, הוא עובד 24/7 וגם כשאתם ישנים הוא ממשיך לקרר לכם את האוכל. המקרר שלכם עובד בשבילכם בלי הפסקה, ואם לא תדאגו לו, הוא יתחיל להראות לכם סימני עייפות, וחבל. תשמרו על המקרר שלכם כדי שהוא יוכל להמשיך לשרת אתכם עוד שנים רבות. המקרר הוא הלב הפועם של כל בית ודווקא הוא לפעמים סובל מחוסר תשומת לב והוא האחרון שזוכה לניקיון קבוע. התמדה של ניקיון קבוע של המקרר תמנע הצטברויות של שאריות מזון על המשטחים ובמגירות שגורמים לריחות לא נעימים. המדריך שלנו יעזור לכם לשמור על מקרר נקי מבפנים ומבחוץ כדי שתוכלו להמשיך ליהנות מאוכל טרי ואפילו אין צורך בחומרי ניקוי מיוחדים.
לפני שנתחיל הכינו מראש: סודה לשתייה, מים, סבון כלים וכמה מטליות יבשות. רוקנו את המקרר כולו, כולל תא ההקפאה. העבירו את המזון למקום קירור זמני עד שתסיימו. תפשילו שרוולים, אנחנו מתחילים.
נקו את המגירות והמדפים הנשלפים
הוציאו את המדפים הנשלפים, המגירות, המתלים ובכלל כל חלק נשלף שלא מקובע למקרר. שטפו ידנית, במים וסבון כלים, את כל החלקים האלו והניחו אותם בצד לייבוש. חשוב לדעת שאת מדפי המקרר העשויים זכוכית כדאי לפני השטיפה להניח בצד ולתת להם להגיע לטמפרטורת החדר לפני שטיפה במים חמים. המים החמים על הזכוכית הקרה עלולים לגרום לסדקים. אם יש כתמים עיקשים, הניחו עליהם מטלית ספוגה במים חמים למשך כמה דקות וחזרו לנקות אותם לאחר שיתרככו. שימו לב למתלים של המדפים בחלק התחתון שלהם, הם נוטים לצבור הרבה לכלוך.
נקו את פנים המקרר
את המדפים הקבועים, אם קיימים, ואת דפנות תא הקירור וההקפאה נקו בעזרת סודה לשתייה. השתדלו לא לנקות את פנים המקרר עם חומרי ניקוי המכילים כימיקלים שעלולים להשאיר עקבות ולחדור למזון מאוחר יותר. ערבבו סודה עם מים ביחס של 1 ל- 7 או במילים פשוטות יותר, על כל כוס אחת של אבקת סודה לשתייה הוסיפו 7 כוסות מים. נקו בעדינות בעזרת מטלית את כל אזורי המקרר. התחילו מלמעלה ועברו למטה, ככה תמנעו טפטוף של לכלוך על אזורים שכבר ניקיתם. לאזורים קטנים וכאלו שקשה להגיע אליהם עם המטלית כמו צירים ותעלות, השתמשו במברשת לניקוי, אפשר אפילו מברשת שיניים, או קיסמים. בסיום עברו על הכל עם מטלית יבשה ונקייה.
נקו את אטם הגומי בדלת המקרר
הגומי שמסביב לדלת צובר לכלוך בכמויות גדולות במיוחד. זהו חלק במקרר שצריך לעבור ניקוי באופן קבוע גם בגלל שיכול להתפתח שם עובש בקלות ובמהירות וגם משום שזה יכול להשפיע על איכות האטימה של הדלת. ניקוי הגומי צריך להיעשות בעדינות כדי לא לפגוע בו. ערבבו מים חמים עם מעט סבון כלים ונקו בעדינות את החריצים . אם אתם רואים שכבר התפתח עובש, נקו עם מעט מאוד אקונומיקה את הנקודות בהם יש עובש. לאחר מכן נקו ביסודיות את האזורים בהם נגעה האקונומיקה עם מים. בסיום מרחו על הגומי מעט וזלין כדי למנוע את ההתייבשות שלו.
היפטרו מריחות לא נעימים במקרר
מקררים יכולים להיות סביבה אידיאלית לריחות לא נעימים, בין אם מהלכלוך שהצטבר או מאוכל ששכחתם ששמתם בעומק המדף. תהיה הסיבה אשר תהיה, אפשר להתמודד עם ריחות לא נעימים גם בלי חומרי ניקוי המכילים כימיקלים. לאחר שסיימתם את השלב הקודם, רעננו את האוויר בתוך המקרר. שימו בקערה קטנה יבשה אבקת סודה לשתייה והניחו אותה במדף התחתון של המקרר. השאירו אותה במקרר גם אחרי שתסדרו בו את האוכל מחדש. הסודה תספוג ריחות שעלולים להיות בסביבת האוכל. עכשיו שהמקרר נקי ונטול ריחות, החזירו את האוכל חזרה. זה זמן מצוין לעבור על כל האריזות במקרר ולזרוק את מה שפג תוקף או מקולקל.
נקו את המקרר מבחוץ
זהו חלק שיחסית קל לניקוי ואפשרי לנקות אותו לעיתים קרובות יותר, אפילו על בסיס קבוע יחד עם שאר ניקיון הבית. העבירו מטלית עם ספריי לניקוי כללי עם תשומת לב גבוהה יותר לאזור של הידיות, שם נוטה להצטבר יותר לכלוך. החלק העליון של המקרר יהיה כנראה החלק המלוכלך ביותר. אם אתם לא מנקים אותו על בסיס קבוע והצטבר לכם שם לכלוך ושומן, פזרו מסיר שומן או מים חמים והמתינו כמה רגעים לפני שתעברו עם המטלית. אם יש לכם מקרר עם ציפוי נירוסטה עברו עם מטלית מיקרופייבר לחה בלבד ומיד אחר כך עם מטלית יבשה כדי למנוע טביעות אצבע או סימני רטיבות על הנירוסטה. אם יש לכלוך קשה על הנירוסטה, נסו עם מעט אלכוהול וממש בעדינות לנקות אותו, ממש מעט כדי לא לעשות נזק בלתי הפיך.
אחרי שהשלמתם את כל הצעדים הבסיסיים לניקוי המקרר כדאי שתדעו שיש עוד כמה חלקים שזקוקים לניקוי מידי פעם.
מעבה המקרר– הצינורות המסולסלים שנמצאים בגב המקרר ופולטים חום, גם אותם כדאי לנקות מידי פעם. כדי לנקות אותם צריך לנתק את המקרר מהחשמל, ולבדוק בחוברת ההוראות אם יש הנחיות נוספות לניקוי הדגם הספציפי שלכם. באופן כללי, את החלק הזה מנקים בעזרת מטלית יבשה בלבד ועם הרבה תשומת לב לא לעקם שום חלק. עשו זאת בעדינות מרבית.
בר מים – אם יש במקרר שלכם בר מים מובנה, מומלץ לנקות גם אותו אם אתם רוצים להמשיך ליהנות ממים נקיים. בדקו בהוראות היצרן כיצד לנקות את בר המים בדגם שלכם ואם הגיע הזמן להחליף מסנן. לניקוי החלק החיצוני, העבירו מטלית עם מעט חומץ. אם יש לבר המים חלקים נשלפים הוציאו אותם ונקו אותם בנפרד.
כדי לשמור על המקרר נקי מלכלוך וללא ריחות לאורך זמן הימנעו מהעמסת יתר של אוכל מוכן במקרר ושימו לב כאשר אתם מחזירים קופסאות פתוחות. בדקו על בסיס יומי שאין ירקות או פירות מקולקלים במגירות. תרעננו את המזון במקרר לעיתים קרובות והיפטרו ממזון שפג תוקפו. לפני שאתם מכניסים קופסאות למקרר נגבו אותם ובדקו שאינן מלוכלכות, ואם אתם שמים לב לרעשים מוזרים או ריחות חריגים, אל תחכו עם הזמנת הטכנאי. לפעמים המתנה כזו יכולה לעלות ביוקר בהמשך.