איך לבחור מדיח כלים?
יש הרבה מדיחי כלים מעולים בשוק, אז איך תדעו איזה מבניהם הכי כדאי לכם לבחור? בדיוק בשבילכם אספנו את המאפיינים החשובים ביותר שיש לקחת בחשבון כאשר בוחרים מדיח כלים מומלץ, כך שכל שנותר לכם לעשות הוא להיצמד למדריך ולבחון את רשימת הטובים ביותר – ולהזמין את המדיח המועדף עליכם.
סגנון – למעשה, כמעט כל מדיחי הכלים מעוצבים להתאים בחלל שמתחת לשיש יחד עם ארונות המטבח שלכם. רוב המדיחים הם בגובה 81.5 ס"מ, ברוחב 59.8 ס"מ ובעומק של 55 ס"מ, אבל יש גם מדיחים גדולים יותר ועמוקים יותר, כמו גם מדיחים קטנים שיכולים להתייצב על גבי השיש שלכם, עבור מטבחים קטנים. זה תמיד רעיון טוב למדוד את המקום שיש לכם לפני שאתם קונים מכשירים חדשים למטבח.
בנוסף, עליכם להחליט אם אתם מעוניינים במדיח מובנה או נייד, אשר מתחבר לברז שלכם באמצעות צינור ומתנקז בכיור. מדיח מובנה עשוי להיות נוח יותר לשימוש, אך מדיח נייד פשוט יותר להתקנה וגם אפשר לקחת אותו איתכם במידה שאתם עוזבים את הדירה.
אם באמת אין לכם מקום במטבח, הדגמים הקטנים יותר של מדיחי כלים שעולים על השיש יכולים לענות על כל הצרכים שלכם. אולם, שימו לב שיש להם רק מגש אחד והם לא יכולים להדיח הרבה כלים בו זמנית.
חומר – כמו כל מכשירי המטבח המודרניים, פלדת אל-חלד היא כרגע החומר הנבחר ביותר. אולם, אתם יכולים למצוא דגמים לבנים או שחורים אשר יתאימו לשאר המכשירים במטבח או פלדת אל-חלד שחורה (הקרויה גם פלדת אל-חלד טוסקנית) עם גוון ברונזה. אם אתם הולכים על פלדת אל-חלד, שאלו בחנות אם היא עמידה לטביעות אצבעות ומריחות, במיוחד אם יש לכם ילדים בבית.
ציפוי פנימי – פנים המדיח יהיה מצופה פלדת אל-חלד או פלסטיק. פלדת-חלד היא יותר עמידה ואם אתם יכולים להרשות לעצמכם, היא שווה את המחיר המעט גבוה יותר.
מחזורים/תוכניות שטיפה – אתם יכולים למצור בין 4 ל-14 תוכניות שטיפה במדיחי הכלים של היום, כאשר המספר הנפוץ ביותר הוא 6 תוכניות. חשבו היטב אילו תוכניות יהיו שימושיות עבורכם ואילו פחות. לרוב תוכלו למצוא גרסה מסוימת של המחזורים הבאים בכל מדיח כלים:
- אוטומטי – עושה שימוש בחיישן אשר מחפש חתיכות מזון ולכלוך במים שהוא שוטף, ומבין מתי הכלים נקיים. הוא מתאים את הזמן ושימוש המים בהתאם ועוזר לחסוך בהוצאות האנרגיה.
- שטיפה – אפשרות נהדרת מתי שאין לכם מספיק זמן כדי להפעיל מדיח שלם, אבל אתם לא רוצים להשאיר את הכלים המלוכלכים עומדים שעות במדיח.
- ייבוש/ Extra Dry – ייבוש אינטנסיבי אשר מונע הופעת נקודות (כתוצאה מטיפות מים) על הכלים, שימושי במיוחד עבור כלי זכוכית או פלסטיק.
- הפעלה בהשהיה – נהדר עבור הפעלה בזמנים רגועים יותר, לדוגמה כשאתם בעבודה או באמצע הלילה, כאשר אף אחד לא צריך להתקלח ואפשר להפעיל את המדיח בכיף וללא הפרעה.
- מחטא – הפעלה שהורגת חיידקים ושימושית כאשר מישהו בבית חולה ואתם רוצים להשתמש בכלים ששימשו אותו ללא דאגה.
- עדין – מיועד עבור כלי זכוכית וכלים עדינים אחרים, אשר זקוקים להפעלה חלשה ומתחשבת יותר מיתר הכלים בבית.
- חצי מדיח – מפחית את שימוש המים ע"י שטיפה של החלק התחתון או החלק העליון בלבד של המדיח.
דירוג אנרגטי – כל מדיח כלים מגיע עם מדריך דירוג אנרגטי, אשר מפרט בכמה חשמל הם משתמשים ובערך כמה הם יעלו בכל שנה של שימוש. המכשירים היעילים ביותר מבחינת אנרגיה יהיו בעלי תגית ה- Energy Star.
רעש – ככל שרמת הדציבלים נמוכה יותר (מסומנת DB) כך המדיח יהיה שקט יותר. הסתכלו בחלק של המפרט הטכני את רמת הרעש וחפשו את כמות הדציבלים הרצויה. הדגמים השקטים ביותר הם בסביבות ה-44 DB או פחות.
מגשים – בדקו כמה חלק המגשים נכנסים ויוצאים מהמדיח והאם ניתן להתאים את הגובה שלהם או לא. מגשי כלים אשר מסוגלים לזוז למטה ולמעלה, יכולים לפנות מקום לכלים גדולים יותר כמו סירים ותבניות אפייה גדולות. בנוסף, יש מדיחים שניתן להוציא את המגש החוצה ולהרים אותו כלפי מעלה, כך שבקושי צריך להתכופף כדי להעמיס ולרוקן אותו.
קיבולת – ברוב המדיחים, קיבולת הכלים עומדת על כ-13 מערכות כלים, שזה די והותר למשפחה ממוצעת. אולם, אם אתם מבשלים הרבה או שכמות הנפשות בבית גדולה מהרגיל, מומלץ להצטייד במדיח גדול יותר אשר יכול להכיל 14 מערכות כלים ומעלה. מדיחי כלים קטנים אשר ניתן להניח על השיש, מסוגלים להכיל לרוב 6 מערכות כלים.
איך להשתמש נכון במדיח הכלים שלכם ולשמור עליו לאורך זמן?
מדיח כלים הוא אחד ממוצרי החשמל הביתיים שמיום ליום נכנסים ליותר ויותר מטבחים. בין אם אנחנו משתמשים בו על בסיס יומי או רק כדי לנקות את הכלים של ארוחות שישי, רובנו עושים טעויות שימוש בסיסיות עם המדיח. קראתם פעם את המדריך למשתמש שקיבלתם איתו? כנראה שלא, רוב האנשים לא קוראים את המדריכים הארוכים האלו, וחבל. המדריכים האלו לרוב מסבירים שימוש נכון בדגם הספציפי של מדיח הכלים שלכם ולפעמים אפילו תמצאו שם טיפים מועילים.
ידעתם שסידור נכון של מדיח כלים לא רק יגרום לכלים שלכם לצאת נקיים יותר, אלא יעזרו למדיח להאריך חיים? נכון, לכל אחד יש את הסידור המועדף עליו, כזה שהכי נוח לו לפנות את הכלים בסוף הניקוי, אבל האם הסידור שלכם נכון ועוזר למדיח לעשות את העבודה על הצד הטוב ביותר? הכנו עבורכם מדריך עם כמה מהטעויות הנפוצות ביותר בשימוש ובסידור של מדיח כלים. בדקו אם אתם מוציאים את המקסימום ממדיח הכלים שלכם, ואיפה יש לכם מקום לשיפור.
שטיפה של הכלים לפני שמסדרים אותם במדיח הכלים
בטוח שמעתם שאסור להכניס כלים מלוכלכים ישר מהשולחן למדיח הכלים, אחרת הם לא יתנקו לחלוטין. זה לא לגמרי נכון. אם אתם מפעילים את המדיח ישר אחרי הארוחה, אין סיבה שתשתפו את הכלים לפני שתעמיסו את המדיח. מספיק לנקות את הכלים משאריות מזון גדולות כמו עצמות, חרצנים וכו'. תפקיד חומר הניקוי במדיח כלים הוא להיתפס על הלכלוך ולשטוף אותו מהכלים. מצד שני, אם אין לכם מספיק כלים כדי להפעיל מדיח ואתם מניחים בו את הכלים המלוכלכים עד להפעלה הבאה, תשטפו אותם. גם שטיפה עם מים בלבד תעשה את העבודה, מספיק שהכלים לא יהיו עם אוכל או רוטב עליהם שעלולים לגרום לריחות לא נעימים בתוך המדיח.
המים לא מספיק חמים
מדיח כלים עושה את העבודה הטובה ביותר כשהמים עומדים על °50 צלזיוס, זוהי הטמפרטורה האופטימלית כדי להמיס את הכתמים והלכלוך. שימו לב, וקראו בחוברת ההוראות באילו מעלות הכי טוב לשטוף את הכלים לפי הסוג שלהם. אם אתם מנקים את הסירים שלכם במדיח, ייתכן שהיצרן ימליץ עם ניקוי בטמפרטורה גבוהה מ-°50 ואם מדובר בכוסות יין למשל, אולי ימליץ בפחות. לכל יצרן יש המלצות שמתאימות למדיח הכלים שלו וקיימים אפילו הבדלים בין דגמים, לכן ההמלצה היא לבדוק בחוברת ההוראות או להשאיר את טמפרטורת המים על °50.
העמסת כלים גדולים, קערות וצלחות במגירה העליונה
קערות, צלחות וכלים גדולים צריכים להיות תמיד במגירה התחתונה. היא מתוכננת במיוחד כדי שתוכל להכיל אותם בגודל, במשקל ובהתאם לכיוון של טפטפות המים. המגירה התחתונה מכילה אזור מיוחד המיועד לצלחות שנועד לתפוס את הצלחות בצורה הטובה ביותר כדי שהמים החמים יעברו ביניהן ויבטיחו ניקיון טוב לכל צלחת. אם אתם מעמיסים יותר צלחות ממה שהמדיח יכול להכיל, או מניחים אותן גם במגירה העליונה אתם מפריעים לסידור נכון ונוח של כלים אחרים ויותר גרוע, אתם מפריעים למים ולחומר הניקוי להגיע בצורה אופטימלית לכל הכלים במדיח.
כל הכלים מסודרים לאותו הכיוון
כיוון סידור הצלחות והקערות חשוב מאוד כדי להבטיח ניקיון יעיל בכל אזורי המדיח. קעריות קטנות תניחו במגירה העליונה, קערות גדולות במגירה התחתונה, את הצלחות תסדרו באזור המיועד כשכל תור של צלחות פונה לכיוון אחר בהתאם לסידור במדיח שלכם. אם המיקום שלהן אנכי, סדרו את הצלחות בתור ימין לכיוון אחד ואילו את התור בצד שמאל לכיוון השני. אם הסידור במדיח שלכם הוא אופקי, אז את התור הפנימי הניחו לכיוון אחד ואת החיצוני לצד השני. את הכוסות הניחו באזור המיועד, לרוב במגירה העליונה לשם כך היא נועדה. הממטרות במדיח מסודרות כך שיתאימו לסידור הכלים כדי שהמים יוכלו להגיע לכל הכלים. תדאגו לסדר את הכלים בצורה נכונה ואל תעמיסו את המדיח יותר ממה שהוא יכול להכיל.
הפרדת הסכו"ם לפי סוג
אולי זה נראה הגיוני ומסודר בעין לעשות הפרדה בין המזלגות, הסכינים, הכפות והכפיות בתאים שלהם, אבל דווקא ערבוב של הסכו"ם ביחד יכול לעזור לניקיון שלו. כפיות וכפות בהרבה מקרים נצמדים ונדבקים אחד לשני מה שמקשה על סילוני המים להגיע אל פני השטח שלהם. אם מדיח הכלים שלכם מגיע עם סלסלה לסכו"ם ערבבו בין הכלים ואל תפרידו אותם לפי סוג. הצעה נוספת היא להפוך לסירוגין את הסכום ולהניח חלק ממנו כשהידית כלפי מעלה. חשוב לדעת ששטיפה של כלים מכסף וכלי נירוסטה (פלדת אל-חלד) אחד ליד השני עלולים ליצור תגובה כימית שיכולה לפגוע בכלי הכסף. הניחו אותם בקצוות שונים רחוק אחד מהשני כדי למנוע מקרים כאלו.
כל הכלים נכנסים למדיח
נכון שיותר ויותר חברות מייצרות היום את כלי האוכל שלה מחומרים ידידותיים למדיח הכלים, ועדיין כדאי לבדוק טוב שהכלים שאתם מכניסים למדיח אכן מותאמים לכך. המים החמים של המדיח עלולים להמיס או לעוות כלי פלסטיק לא מותאמים, לעוות את צבע כלי הזהב או לבקוע כלים מעץ. גם את מחבת הנון-סטיק שלכם לא כדאי שתכניסו למדיח. הציפוי המיוחד במחבתות האלו עלול להינזק ולהתקלף ולכם תישאר מחבת שלא תוכלו להשתמש בה. וודאו שכל הכלים שאתם מכניסים למדיח אכן מתאימים לשטיפה בחום גבוה. לרוב בתחתית הכלי תהיה מצוינת העובדה הזו.
שימוש בהגדרה אחת כל הזמן עבור כל סוגי הכלים
מדיחי הכלים עברו הרבה מאוד שדרוגים והם מגיעים עם טכנולוגיות שונות, חדישות וחדשניות, ועדיין רוב האנשים משתמשים בתוכנית ניקוי "רגילה" בכל השטיפות ולכל סוגי הכלים. לא חבל לבזבז את כל השינויים והטכנולוגיות שנוספו למדיחי הכלים? במיוחד כשמדובר בחיסכון באנרגיה ומים, כדאי להתאים את תכנית הניקוי בהתאם לסוג הכלים ולרמת הניקיון שאתם רוצים. ככה לא רק שתחסכו כסף, אלא תקבלו את התוצאות הטובות ביותר מהמדיח שלכם.