איך בוחרים בלנדר מומלץ?
בשוק המקומי והבין לאומי של בלנדרים תמצאו מגוון אדיר של אפשרויות: מעבדי מזון (Food Processors) , בלנדר מוט ובלנדרים עמידים בחום שיהפכו חלק אינטגראלי מתהליך הבישול או האפייה, ועוד רבים. המשתנים שהופכים בלנדר למתאים במיוחד עבורכם הם שונים ממשתמש למשתמש: יש כאלה שמחפשים את הבלנדר המומלץ להכנת שייקים מזינים, ולעומתם, יהיו כאלה שמחפשים מעבד מזון גדול ועוצמתי, שיאפשר הכנת כמות גדולה של מזונות במגוון נרחב של אופנים. הנה כמה מהמאפיינים שכדאי להכיר לפני שבוחרים בלנדר חדש למטבח שלכם.
#1 – הקטגוריות השונות של בלנדרים
בלנדרים הם למעשה משפחה של מוצרים, ועוד לפני שאנחנו מדברים על מאפיינים כמו הספק חשמלי, קיבולת ואביזרים, כדאי להכיר את סוגי הבלנדרים הקיימים כיום בשוק:
הבלנדר המסורתי
מגיע בדרך כלל בליווי מעמד שמתחבר לחשמל ומכיל את המנוע, ומספר כלי קיבול שמבצעים את פעולת הריסוק או הקיצוץ עצמה. מערכת הלהבים מותקנת בדרך כלל בתוך כלי הקיבול (עם יכולת להסירם כמובן, לצרכי שמירת המזון וניקוי), והמנוע המסובב את הלהבים מצוי בגוף המכשיר. בבלנדרים איכותיים מן הסוג הזה תוכלו להפוך את כלי הקיבול גם לכלי אחסון עם אפשרות לנתק את ערכת הסכינים מתחתית הכלי ומכסה שאוטם ושומר על תכולת הכלי טרייה.
בלנדרים מסורתיים עשויים להגיע בלוויית סט של אביזרים כמו למשל: מסחטת פירות הדר חשמלית, כלי קטן לכתישת תבלינים, מקצף לביצים, ועוד.
בלנדר מוט
בלנדר מוט הוא בלנדר שניתן להפעיל גם בכלי קיבול עצמאיים, במנותק מכלי הקיבול שהוא מגיע איתם. היתרון הגדול בבלנדר מוט הוא האפשרות להפעיל את תכונת הכתישה, החיתוך, הריסוק ואפילו ההקצפה בכלים שונים, למשל בריסוק מרק ותבשילים תוך כדי בישולם או בהקצפת ביצים בקערה שבה תכינו את בלילת העוגה. יתרון נוסף של הבלנדרים מקטגוריה זו הוא המימדים הצנועים שלהם ונוחות האחסון
מעבד מזון (Food Processor)
מבית סוגי הבלנדרים, כאן מדובר במכשיר הגדול והחזק מכולם. מעבד מזון מספק אפשרויות של קיצוץ, פריסה, טחינה, ריסוק וערבול, בדרך כלל עם אפשרות להוסיף רכיבים במהלך הפעלת המכשיר וללא עצירתו (למשל, כאשר יש להוסיף נוזלים לבלילה), תוך שאתם רואים את השינוי במרקם הבלילה ובסמיכותה ומסוגלים לשמור על גמישות בכמות המתווספת
#2 – הספק המכשיר
במכשירים חשמליים ככלל, ובבלנדרים בפרט – ההספק החשמלי יקבע את איכות הפעולה שתקבלו מהבלנדר שלכם. רק בלנדרים בהספקים גבוהים יוכלו, למשל, לכתוש חומרים קשים כמו קרח. בהקצפה של ביצים, ככל שההספק המרבי של המכשיר הוא גבוה יותר כל מלאכת ההקצפה תארך פחות זמן ויש פחות סיכוי שההקצפה תשתבש (או שהקצף "יישבר"). בנוסף, בלנדרים בהספק גבוה הם אמינים ועמידים יותר לאורך זמן ובשימושים ארוכים, ובלנדרים בהספקים נמוכים יידרשו לזמן הפעלה ארוך יותר ועל כן מנוע המכשיר החלש יחסית עלול להתחמם ואף להינזק. ככל שהפח מיכל המכשיר הוא גדול יותר, כך חשוב יותר לא להתפשר על הספק גבוה של המכשיר. היום, ניתן למצוא בלנדרים בהספקים של 300 ועד 1,000 וואט.
#3 – קיבולת המיכל
בתהליך ההכנה של מאכל או משקה, אין מתיש יותר מאשר לגלות שהבלילה שלכם פשוט לא נכנסת כולה אל תוך כלי הקיבול של הבלנדר, שתצטרכו להפעיל את הבלנדר פעמיים במקום פעם אחת – או שהמילוי ביתר של המיכל יגרום לחלקים מתכולת המיכל להישאר בשלמותם. על כן, אם אתם מתכננים להשתמש בבלנדר שלכם גם בכמויות גדולות – אל תתפשרו על גודל המיכל. אחרי הכל, תמיד תוכלו למלא מיכל גדול באופן חלקי – אבל לא תוכלו למלא מיכל קטן ביתר. מומלץ לבחור בלנדר מומלץ שיש לו כלי קיבול בן לפחות 1.5 ליטרים, לטחינת תבלינים תהיו חייבים להשתמש במיכל קטן. לשימוש איכותי תוכלו לבחור בלנדר שמגיע עם מספר כלי קיבול בנפחים שונים.
#4 – הפעלה בשיטות שונות
רוב הבלנדרים מגיעים עם מספר אפשרויות עבור מהירות ההפעלה, ובנוסף כפתור פולסים להפעלה רגעית, שמתאימה למשל לריסוק עוגיות או פרוסות לחם לפירורים. יש בלנדרים, דוגמת הבלנדרים מבית היצרן המפורסם Ninja, שמגיעים עם תכניות הפעלה מיוחדות לריסוק חומרים שונים. בלחיצה אחת, הבלנדר מייצר סידרה של הפעלות והפסקות קבועות לתוצר אחיד ברמת הכתישה או הריסוק שלו. חלק מהבלנדרים מסוג בלנדר מוט מגיעים עם מכוון רציף עבור מהירות ההפעלה שיאפשר לקבוע באופן גמיש ומתאים לסוג הרכיבים, את מהירות ועוצמת ההפעלה.
#5 – אמינות, עמידות ואחריות
תוכלו למצוא בלנדרים לא רעים גם במחירים זולים, אולם אם אתם מחפשים להשקיע בבלנדר מומלץ שיאפשר צורות שימוש והכנה מגוונות ויעמוד גם בתקופות של שימוש אינטנסיבי יותר – חשוב לבחור בלנדר באיכות גבוהה. כאמור, המאפיינים שמשפיעים על איכות הפעילות וההתאמה של הבלנדר שתבחרו לצורת השימוש שלכם יהיו ההספק החשמלי ותכולת כלי הקיבול, אולם בנוסף כדאי לשקול את אורך האחריות המוצעת עבור המכשיר, את המוניטין של החברה המייצרת אותו, את איכות רכיבי הבלנדר והחומרים שמהם הוא עשוי (מתכת או פלסטיק יצוק הם החומרים הנחשבים עמידים עבור בלנדרים מומלצים), כדאי גם לבחון את מבנה ומיקום הלחצנים ולוודא שיהיה נוח ויעיל להפעיל את המכשיר.
חלק מהבלנדרים המומלצים מציעים כלי קיבול עשוי זכוכית. מדובר בחומר כבד יותר, שאינו סופג ריחות והוא יעיל במיוחד לכתישת חומרים קשים. בכל מקרה, בדרך כלל עדיף לבחור בלנדר בעל כלי קיבול שקוף (מפלסטיק או מזכוכית) ולא אטום (למשל מנירוסטה).