איך בוחרים ראוטר?
אם המשפחה שלכם היא כמו רוב המשפחות בימים אלו, ערב טיפוסי בבית שלכם עשוי להראות קצת כמו זה: אתם יושבים על הספה בסלון ומתעדכנים בסדרה האחרונה של נטפליקס, בעוד אחד הילדים משחק במחשב למעלה ובת הזוג מעלה תמונות חדשות אל פייסבוק.
ראוטר הוא בעצם קופסת הפלאים שמאפשרת לכם לחלק את חיבור האינטרנט במגוון מכשירים לכל אורך הבית, כולל מחשבים נייחים, מחשבים ניידים, טבלטים, טלוויזיות חכמות, סטרימרים, פלאפונים ועוד.
ובעוד חיבורי אתרנט (לא, לא התכוונו לאינטרנט) חוטיים הם לרוב מהירים ובטוחים יותר, אנחנו חושבים שעדיף לכת ללכת על חיבור אלחוטי במידה שאתם רוצים לזוז ברחבי הבית, להשתמש במחשב הנייד שלכם ובשאר המכשירים הניידים. אלחוטיות גם מונעת את כל הבלגן שיכול להתרחש עם הרבה כבלים וחוטים ומעניקה מראה נקי יותר.
אם החלטתם שהגיע הזמן להצטייד בראוטר חדש, אנחנו כאן כדי לעזור ולתת לכם את כל המידע לפני הרכישה. אז איך בוחרים ראוטר?
- כדאי שיהיה לראוטר שלכם מעבד עם כמה ליבות ולפחות 128MB של RAM
החומרה שבתוך הראוטר שלכם משמעותית מאוד, במיוחד המעבד וכמות ה-RAM. אנשים משתמשים ב-WIFI לצפייה בסרטים, הורדת קבצים, גיבוי מידע, משחקי רשת ופעילויות אחרות בהן הרבה מידע עובר מהאינטרנט ובחזרה. משום כך, ראוטרים אלחוטיים זקוקים להרבה יותר כוח עיבוד מפעם.
כאשר תבחרו את הראוטר הבא שלכם, אתם חייבים לדעת אם יש לו מעבד עם ליבה אחת, שתיים או ארבע ליבות ומהי תדירות התפעול שלו. אם אתם רוצים רשת מהירה אשר מסוגלת להתמודד עם כמה חיבורים בו זמנית, אנחנו ממליצים להפסיק לקנות ראוטרים עם מעבדים בעלי ליבה אחת. הראוטר הבא שלכם צריך שיהיו בו לפחות שתי ליבות אשר יצליחו להתמודד עם יותר מידע ויותר חיבורים מאשר הראוטרים בעלי הליבה האחת. מעבד שעובד ב-900MHz הוא הרבה פחות עוצמתי מאחד שעובד ב-1.2GHZ, בעוד שככל שעולה מספר הליבות, כך הראוטר יציג ביצועים מרשימים יותר. אותם חוקים תקפים גם על מחשבים, סמארטפונים ומכשירים אחרים בעלי מחשב פנימי.
בנוסף, לא מומלץ לקנות ראוטר עם פחות מ-128MB של RAM. האידיאלי יהיה עם 256MB של RAM או יותר, כך שהמכשיר יהיה מסוגל לעבד כמה שיותר מידע כמה שיותר מהר. אם כסף אינו מהווה בעיה, אנחנו ממליצים לכם לחפש ראוטר עם 512MB של RAM או אפילו 1GB.
- הראוטר החדש שלכם צריך לשדר בשני תדרים לפחות
ראוטר עם תדר אחד הם עניין של העבר. הראוטר החדש שלכם צריך לשדר לפחות בשני תדרים. מה זה אומר? זה אומר שהראוטר ישדר את האות האלחוטי בשני תדרים (אם זה ראוטר עם תדר כפול *dual-band*) או יותר (אם זה תדר משולש *tri-band* או יותר). אחד מהתדרים הללו תמיד יהיה 2.4GHz, אשר עובד עם תקנים אלחוטיים ישנים כגון WIFI 4 (802.11n) או חדשים יותר כמו WIFI 6 (802.11ax) – אם יש לכם ראוטר שעובד עם WIFI 6.
היתרון של ה-2.4GHz הוא ההתאמה שלו עם מכשירי רשת ישנים והעובדה שהוא מכסה שטח רחב. אולם, הוא גם די איטי וכשיש עומס זה תמיד בעיה, במיוחד בבנייני משרדים ודירות היכן שלכולם יש אותו.
ראוטרים עם תדר כפול או משולש פולטים את האות האלחוטי שלהם בתדר 5GHz. הוא הרבה יותר מהיר מה-2.4GHz ומפיק תועלת מהשימוש בתקנים מודרניים כמו WIFI 5 (802.11ac) או WIFI 6 (802.11ax). אם יש עומס "תנועה" של מכשירים הוא יצליח להתמודד איתו טוב יותר, מפני שפחות נעשה שימוש ב-5GHz לעומת ה-2.4GHz והשטח שהוא מכסה הוא מעט קצר קטן יותר. אם אתם רוצים בית חכם ומודרני עם רשת אלחוטית מהירה עבור Full HD או 4K, לכו על ראוטר עם תדר כפול או משולש.
- אל תנסו להבין נתונים מהשם של הראוטר
ראוטרים אלחוטיים רבים מתרברבים באורך התיאורטי המקסימאלי אליו התדר שלהם מסוגל להגיע – ממש בשם של הדגם. יש לכם ראוטרים של AC1200, AC1900 או אפילו AC5400. לראוטרים מדור חדש יותר עם תמיכה ב-WIFI 6 יש AX בשם בליווי של ספרות גדולות יותר, כמו ה-Asus ROG Rapture GT-AX11000. הבעיה היא שכשאר אתם שואלים "מה סוג הראוטר שאני צריך?", השמות האלו הם חסרי משמעות.
זה משום שהם לא אומרים לכם מה המהירות שאתם הולכים לקבל. בחיים האמיתיים, יש מקרים בהם ראוטר AC1900 אלחוטי מסוגל לנצח ראוטר AC2500, בגלל הבדלים בחומרה, מתי ייצרו אותו, ע"י מי, טכנולוגיית WIFI, עדכוני קשחה והחלל בו אתם משתמשים בו.
אל תקנו ראוטר AC1750 במקום ראוטר AC1200 רק בגלל מה שכתוב בשם הדגם. גורמים אחרים חשובים יותר וכדאי לכם לחקור קצת. אולם, לא משנה מה תבחרו אל תקנו ראוטר מתחת ל-AC1200. אם אתם רואים ראוטר עם AC750, AC900 או כל דבר נמוך יותר מ-AC1200, זה אומר שאתם מתעסקים עם ראוטר ישן, עם טכנולוגיה שעבר זמנה. ראוטר מסוג זה הוא אינו בחירה טובה לבית מודרני בו אתם זקוקים למהירות, יציבות וביטחון עבור מספר גדל של מכשירים אלקטרונים.
- וודאו באינטרנט את המהירות האמיתית של הראוטר שאתם מתכננים לקנות
כאשר אתם קוראים נתונים של ראוטר אלחוטי, לא נאמר לכם מה המהירות האמיתית שתקבלו כאשר תשתמשו בו. מראים לכם מספרים תיאורטיים אשר נמדדים במעבדות מיועדות עם ציוד רשת אידיאלי.
זו הסיבה מדוע כדאי לכם לקרוא ביקורות (ממש כמו שלנו המופיעה מעלה): ביקורות ממשתמשים שכבר רכשו את הראוטר או כאלו שנכתבו על ידי מומחים בתחום. חפשו ביקורות בהן אנשים השתמשו במחשבים ומכשירים אמיתיים כדי לעשות את הבדיקות, לא ציוד של מעבדות. לדוגמה, יש מפרסמים שעושים שימוש בראוטרים אחרים כדי למדוד את מהירות הראוטר שהם בודקים. הם עושים את זה מפני שהיצרנים רוצים להיראות טוב בביקורת המוצר. אנחנו ממליצים לכם לקרוא פרסומים אשר משתמשים במחשב אמיתי ויום יומי, כמו אלו שיש לכם בבית. זו הדרך היחידה לדעת מה אתם הולכים לקבל כאשר תרכשו ראוטר אלחוטי, לפני שתחליטו אם לקנות אותו או לא.
- לראוטר צריכה להיות יציאת USB, רצוי USB 3.0
יציאת USB זמינה אחת (לפחות) היא בגדר חובה בבתים מודרניים. יש לנו כל מני מכשירי USB שאנחנו צריכים לחבר לראוטר האלחוטי שלנו: קוננים קשיחים חיצוניים, מדפסות, מודם USB וכו'. הראוטר החדש שלכם צריך להגיע לפחות עם יציאת USB אחד, עם עדיפות שהיא תהיה מסוג USB 3.0. ראוטרים יקרים יותר, כמו ה-TP-Link Archer, מגיעים גם עם יציאת USB-C לחיבור מכשירים ניידים מודרניים.
- שילובי בית חכם
להרבה אנשים יש מכשירים וחיישנים חכמים בבית. כדי לנהל אותם טוב יותר, זה רעיון טוב לרכוש ראוטר אשר משולב עם העוזרת החכמה של אמזון (אלקסה) או עם שירותי אוטומציה של משימות כמו IFTT. אלו יעזרו לאפליקציה ולמכשירים שלכם לעבוד יחד בדרכים חדשות. לדוגמה, אם לראוטר שלכם יש שילוב שכזה, אתם יכולים לשלוט בו באמצעות פקודה קולית הנשלחת לאלקסה ולעשות דברים כמו לפעיל או לכבות את רשת ה-WIFI של האורחים, להדליק את האורות על הראוטר כשמחשיך או לעשות שינויים בהעדפות שלכם.
יש ספקים שלקחו את השילוב עם אלקסה לשלב הבא והכניסו אותה אל תוך הראוטר בעצמם. דוגמה מלהיבה במיוחד לכך הוא הראוטר ASUS Lyra Voice.