החוק בישראל קובע כי ילד מגיל לידה ועד גיל 8 חייב להיות חגור במושב בטיחות בהתאם לתקנות התעבורה (סעיף 83א' תשכ"א – 1961). עפ"י החוק, עד גיל שנה, חלה חובה למקם את מושב הבטיחות נגד כיוון הנסיעה, בין אם במושב הקדמי או האחורי של הרכב. יחד עם זאת, המלצת ארגון "בטרם" היא להושיב את הילד נגד כיוון הנסיעה לפחות עד גיל שנתיים במושב בטיחות המתאים לעגינה כנגד כיוון הנסיעה, ובהתאם לגילו ולמשקלו של הילד.
כיסא בטיחות או סלקל?
כדאי לדעת את ההבדל בין השניים ומתי להעביר מהסלקל לכסא הבטיחות, שימו לב שסלקל מתאים לשנה הראשונה בחיי התינוק וניתן להתקינו נגד כיוון הנסיעה. סלקל נחשב נוח ועדיף להרבה הורים, שכן הוא מאפשר להוציא את התינוק יחד עם הסלקל ולא לנתק אותו לחלוטין מהמושב. אבל בגיל מאוחר יותר תצטרכו בכל מקרה לעבור לכסא בטיחות שמתאים לטווח גילאים גדול יותר (עד גיל 3 ואפילו יותר).
נגד כיוון הנסיעה
עד גיל שנה לפחות חובה להושיב תינוקות במושב בטיחות ברכב כשפניהם נגד כיוון הנסיעה. כיוון שעצמות העורף והגידים אינם מפותחים מספיק והראש כבד יחסית לגוף, על מנת למנוע נזק במקרה של תאונה או עצירה פתאומית של הרכב, חשוב להושיב את התינוק כנגד כיוון הנסיעה וכך הם לא יושפעו מההדף והעוצמה של העצירה הפתאומית. ההמלצה של אור ירוק היא להושיב תינוק לפחות עד גיל שנתיים נגד כיוון הנסיעה.
האם אתם צריכים מושב בטיחות משולב לרכב?
יש הורים שמשתמשים במושב בטיחות משולב כבר מהתחלה, אחרים מעדיפים להשתמש בסל-קל ולעבור למושב בטיחות בשלב מאוחר יותר. הסיבה לכך היא שמושבי בטיחות משולבים הם בדרך כלל כבדים ומגושמים יותר מאשר כיסאות סל-קל לתינוקות.
קשה ומסורבל יותר להוציא אותם מהרכב ולהסתובב איתם כמו עם כיסאות הסל-קל לתינוק. אך בסופו של דבר, כיסאות הסל-קל הופכים קטנים, התינוק גדל, ואתם תצטרכו להחליף אותו במושב בטיחות לרכב.
מתי צריך מושב בטיחות משולב לרכב?
אפשר להשתמש במושב בטיחות לרכב מגילה לידה או כאשר ילדכם גדל וצריך להחליף את הסל-קל. אם החלטת לרכוש מושב בטיחות משולב, במקרה בו יש שני רכבים בבית, והילד עתיד לנסוע בשניהם באותה התדירות, מומלץ לרכוש שני מושבים. העברת מושב בטיחות משולב מרכב אחד לאחר יכולה להיות כאב ראש לא קטן.
מה לבדוק בבחירת מושב בטיחות משולב לרכב?
החדשות הטובות הן שכל מושבי הבטיחות לרכב חייבים לעמוד בתקני בטיחות ממשלתיים (תו תקן אמריקאי (FMVSS213) או תו תקן אירופאי (ECER44-04) ומאושרים על-ידי משרד התחבורה, אך חלק ממושבי הבטיחות לרכב מגיעים עם תוספות מפנקות או שהם שימושיים לזמן ארוך יותר. מספר שיקולים שצריך לקחת בחשבון כשבוחרים מושב בטיחות לרכב:
- מאותתי בטיחות: חלק ממושבי הבטיחות מגיעים עם מערכת פילוס וחיישנים מובנים שמאותתים על התקנה נכונה של המושב.
- קלות ההתקנה: את מרבית מושבי הבטיחות ניתן להתקין באמצעות חגורות הבטיחות של הרכב או באמצעות בסיס ISOFIX (לתקן אירופאי) או בסיס LATCH ( לתקן אמריקאי).זוהי דרך קלה יותר לאבטח את מושב הבטיחות באמצעות עוגנים מובנים.
- התאמה לרכב שלכם: מושבי הבטיחות לרכב משתנים בגודל ובצורה. חלקם צרים וחלקם רחבים.
- סוג הבד: מלבד החיפוש אחר סגנון בד טרנדי או על-זמני, חשבו על עמידות הבד וכמה קל יהיה לשטוף ולנקות אותו כשתצטרכו.
- תוספות בטיחות: חלק ממושבי הבטיחות לרכב כוללים בולמי זעזועים ריפוד וחומרים באיכות גבוהה יותר.
- מושב בטיחות חדש או יד שנייה: מושבי בטיחות משומשים עלולים שלא לעמוד בתקני הבטיחות העדכניים כמו גם בלאי גדול עקב שימוש קבוע או תאונות קודמות. אם אפשרי, עדיף לקנות מושב בטיחות חדש, אבל אם בכל זאת תבחרו במושב בטיחות משומש וודאו שזה ממישהו שאתם סומכים עליו, כך תוכלו לדעת בדיוק מה ההיסטוריה של המושב. דבר נוסף שצריך לבדוק הוא האם קיימות הודעות בדבר איסוף חוזר (ריקול), כמו גם את תאריך תפוגת המושב. (לרוב הוא מודפס פיזית על המושב.
מתי אפשר לעבור מכיסא בטיחות לבוסטר?
לפי החוק, מומלץ להעביר תינוק ממושב הבטיחות לבוסטר כשהוא בן 3 שנים ומשקלו מעל 15 ק”ג. אין משמעות למעבר לבוסטר עם גב או רק בוסטר ישיבה, אבל כדאי לדעת שבוסטר גב נותן הגנה טובה יותר מבוסטר ישיבה בלבד. באופן כללי כדאי להשאיר את התינוק בכיסא הבטיחות שיותר זמן בהתאם לאפשרות הכסא לפני שמעבירים אותו לבוסטר.
ההבדל בין כסאות אמריקאים לבין כסאות אירופאים
- כסאות אמריקאים הם בדרך כלל בעלי טווח משקל גבוה יותר ומומלצים עד גיל 5, ניתן לחברם לרכב באמצעות LATCH – שהוא הגרסה האמריקאית של האיזופיקס. חיבור האבזם הראשי של הכסא נעשה על ידי הכנסת כל קצה בנפרד ולא ניתן לשנות את מצב השכיבה של הכסא לאחר התקנתו ברכב.
- כסאות אירופאים הם בדרך כלל בעלי טווח המשמשקל נמוך מהכסאות האמריקאים ומומלצים עד גיל 3; החיבור לרכב נעשה באמצעות חגורת בטיחות או איזופיקס, עם חיבור קל יותר לעומת החיבור האמריקאי. בחלק מכסאות הבטיחות האירופאים ניתן לשנות את מצב השכיבה והישיבה גם במהלך הנסיעה, מה שמאפשר נוחות וגמישות רבה יותר בהתאם לתינוק.
איך בוחרים את מיקום כסא הבטיחות ברכב?
מחקרים הוכיחו שהמושב האחורי האמצעי הוא הבטוח ביותר לכסא תינוק בכ-40% יותר ממקומות אחרים ברכב, כיוון שהוא ממוקם באמצע ורחוק מהדלתות והחלונות וכך יש סיכוי נמוך יותר לפגיע הישירה. שהוא הרחוק ביותר מהדלתות והסיכוי לפגיעה ישירה נמוך מבכל מושב אחר. מצד שני, יצרני הרכב לא מתקינים מחברי איזופיקס במושב האמצעי מסיבות טכניות, למרות שזה בפועל המקום המומלץ ביותר. כמובן שאתם עדיין יכולים לחבר את המושב באמצע – כסאות הבטיחות האמריקאים וגם חלק מהכסאות האירופאים מאפשרים חיבור על ידי חגורת בטיחות. קיימים כסאות בטיחות (חברת ברייטקס) שמאפשרים שימוש בחיבורי האיזופיקס הצידיים וכך קל לחבר את מושב הבטיחות באמצע.
הבחירה הראשונית חייבת להתבסס על המלצות היצרן של הרכב וכסא הבטיחות. בזמן הרכישה כדאי שתבדקו איפה אפשר להתקין את כסא הבטיחות ואם אפשרי גם מקדימה וגם מאחורה. מעבר לכך, הבחירה אם לשים את מושב הבטיחות לצד הנהג או מאחוריו היא בחירה אישית שקשורה גם בנוחות הנסיעה ובגיל והתפתחות התינוק. כשהתינוק יושב לצד הנהג קל יותר להגיע אליו ולהיות איתו בקשר, הוא יהיה קרוב יותר לנהג ולכן יהיה רגוע יותר. מצד שני, בטיחותי יותר להושיב את כסא הבטיחות מאחורה.
כמובן שמיקום המושב תלוי בתינוק ובשלבי ההתפתחות שלו. מי שממקם את הכסא מקדימה מחוייב לבטל את כרית האוויר מלפנים