איך לבחור מיקסר מומלץ?
יש רגעים במטבח שבהם אתם מבינים שמיקסר הוא לא “עוד מכשיר”, אלא כלי שמשנה את כללי המשחק: הבצק מתחיל “להתנגד”, הקצף לא מחזיק, והידיים מבקשות גיבוי. כאן נכנס לתמונה מיקסר מומלץ – לא רק כוח סוס, אלא איזון בין מנוע יעיל, תמסורת יציבה, גאומטריית קערה מדויקת ונוחות שימוש שמקצרת תהליכים. והוא גם נותן ביטחון לנסות מתכונים אמיתיים: מקרם פטיסייר עד בצק בריוש.
במבחן השטח, שמות גדולים מציגים פילוסופיות שונות: מיקסר KitchenAid מזוהה עם יציבות תעשייתית ועקומת למידה קצרה, אידיאלי למי שמעריך מכונה “ששמה קצף במקום”. מנגד, מיקסר בוש מומלץ מדגים גישה הנדסית שקטה ומדויקת. יעילות אנרגטית, פעולה נקייה ורב תכליתיות למשימות יומיומיות ולקצבים גבוהים כשצריך. בשורה התחתונה, הבחירה לא מסתכמת בוואט, אלא בהתאמה אמיתית להרגלי האפייה והבישול שלכם.
סוגי מיקסרים
ההחלטה הראשונה שתצטרכו לעשות על מנת לבחור את המיקסר המתאים ביותר עבורכם, היא להחליט מה סוג המיקסר הנכון עבורכם.
מיקסר ידני
אם מה שנמצא בראש סדר העדיפויות שלכם הוא המחיר או למצוא מיקסר שלא יתפוס הרבה מקום במטבח, מיקסר ידני הוא המכשיר עבורכם. יש להם עיצוב פשוט יותר ממיקסרים עומדים, הם יכולים להיכנס גם למגירה או ארון קטן והם עולים קרוב ל-100 ₪.
יש לכם שתי בחירות עם מיקסרים ידניים: מיקסר ידני חשמלי ומיקסר ידני מסתובב (נקרא גם מטרף). עם הדגמים המסתובבים, אתם משתמשים בידית קטנה כדי לסובב ולטרוף את הבלילה. עם הדגמים החשמליים, כל מה שאתם צריכים לעשות הוא ללחוץ על כפתור ולהחזיק את המיקסר במקום בעוד התנועה מתרחשת באופן אוטומטי.
בסולם של כמה המיקסר יכול להפוך את החיים שלכם לקלים, מיקסר ידני נמצא באמצע. הם מהירים וקלים יותר לשימוש מאשר ערבוב וערבול ביד, אך הם דורשים יותר עבודה וזמן ממיקסר עומד.
יתרונות:
- מיקסרים ידניים מגיעים במחירים נוחים יותר.
- הניקוי קל ומהיר.
- אתם יכולים להשתמש בכל קערה.
- נייד.
חשוב לזכור:
- מיקסרים ידניים דורשים עבודה ידנית.
- הם לרוב לא מהירים כמו מיקסרים עומדים.
- מיקסרים מסוג זה נוטים להיות יותר מסורבלים.
מיקסר עומד
לרוב, אם אתם שומעים מישהו מספר על כך שהוא לא יכול לחיות בלי המיקסר לו, הם מדבר על מיקסר עומד. מיקסרים עומדים הופכים את פעולת הבישול או האפייה לקלה יותר באופן משמעותי. הם שימושיים במיוחד לכל סוג אפייה שכולל בצק עבה, כמו בצק לחם או פיצה או מתכונים שדורשים זמן ערבוב ארוך או טכניקה מיוחדת.
מיקסרים עומדים מגיעים עם קערת ערבוב גדולה ומספר תוספות שונות המעוצבות עבור סוגי ערבוב ספציפיים – אתם תשתמשו בתוספת שונה כדי להכין מרנג מזו שתשתמשו בה כדי להכין לחם לדוגמה. מפני שהם מכשיר קבוע, אתם יכולים להתחיל לערבב משהו ולעזוב את הקערה בצד בעוד אתם אוספים מרכיבים נוספים או בכלל מבשלים תבשיל אחר לגמרי. עבור מתכונים שדורשים הוספה של מרכיבים תוך כדי ערבוב, משימה כמעט בלתי אפשר להצלחה בלי מיקסר, מיקסרים עומדים עושים זאת ללא כל מאמץ.
אחד הדברים העיקריים שגורמים לחוסר נוחות במיקסר עומד הוא הגודל והמשקל. אם אין לכם את המקום לשמור אותו על השיש או הדלפק, אתם לגלות שפעולת ההוצאה וההכנסה שלו מהארון היא די נוראית.
יתרונות:
- מיקסרים עומדים הם עוצמתיים יותר מידניים.
- מכשירים אלו יערבבו מהר ובאופן יסודי יותר.
- היות והוא קבוע במקום, אתם יכולים להפעיל אותו וללכת לעשות דברים אחרים במקביל.
- לרוב מיקסרים עומדים מגיעים עם (או שאתם יכולים לקנות בנפרש) תוספות שונות המעוצבות להשיג את התוצאות הטובות ביותר עבור סוגים שונים של ערבוב.
- יש מיקסרים עומדים שמאפשרים לכם להכין פסטה, רביולי, מיץ, רוטב, גלידה או לטחון בשר.
חשוב לזכור:
- סוג זה של מיקסר עולה יותר ממיקסר ידני.
- תופס הרבה מקום על השיש.
- לוקח יותר מקום אחסון במטבח.
- יש דגמים שממש קשה לנקות.
עבור האופה המסור, אין באמת סיבה שתצטרכו לבחור מבין השניים. מיקסרים ידניים הם זולים מספיק כך שגם אם תשקיעו במיקסר עומד, עדיין תוכלו לרכוש בנוסף גם מיקסר ידני. בצורה זו תוכלו להשתמש במכשיר הקטן יותר למשימות מטבח קטנות ופשוטות, במקום להפעיל ולנקות את המיקסר העומד הכל על כל דבר קטן.
9 גורמים שיש לקחת בחשבון לפני שקונים מיקסר
כדי לבחור את המיקסר הטוב ביותר עבורכם, עליכן לקחת בחשבון כמה מהצרכים העיקריים והעדפות המרכזיות שלכם לפני שאתם מתחילים את החיפוש. לפניכם 9 גורמים שכל אחד צריך לקחת בחשבון לפני רכישת מיקסר.
1. צרכי הבישול שלכם
שבו באמת וחשבו איך אתם מתכוונים להשתמש במיקסר – גם במונחים של מתכונים שאתם מתכננים להכין וגם מבחינת כמויות מזוון. אם אתם מכינים כיכרות לחם או עוגות לחברים ולמשפחה בכל חג או אוהבים להכין כמויות גדולות של עוגיות ומאפים למסיבות ומפגשים חברתיים, כדאי לכם לבחור מיקסר שמאפשר לכם להכין כמות גדולה של בצק בבת אחת.
מיקסרים עומדים יכולים לשמש להרבה יותר מהכנת מאפים וקינוחים טיפוסיים. עם התוספות הנכונות אתם יכולים להשתמש בהם כדי להכין פסטה, רביולי, כדורי בשר, חמאה וכל מיני סוגי מתכונים שעשויים להראות מסובכים לטבח הממוצע. לכן חשבו גם על מה שאתם אוהבים להכין עכשיו, על מה שתרצו לנסות להכין ועם אילו כמויות אתם מתכננים לעבוד.
השיקולים הללו יעזרו לכם לקבל מושג ברור של סוג המיקסר שאתם צריכים, הגודל שאתם זקוקים לו ואילו תוספות כדאי לכם לקנות..
2. טווח מחירים
אם אתם מחליטים ללכת על מיקסרים ידניים, אתם יכולים למצוא הרבה אופציות מתחת ל-300 ₪ (חלקם קרובים יותר ל-100 ₪). אם אתם מוכנים להשקיע במיקסר עומד, רוב הדגמים יעלו לכם בין 1,500 ₪ ל-5,000 ₪. יש דגמים מסחריים שיעלו לכם גם מעל 5,000 ₪, אבל ברגע שתקנו את אחד מהדגמים האלה, סביר להניח שלא תצטרכו לקנות יותר שום דבר שקשור למיקסר, היות ותקבלו איתו כל מה שתצטרכו.
עבור רוב הטבחים הביתיים, דגם במחיר של 1,000-2,000 אמור להספיק, אבל מיקסר שנמצא על הצד היוקרתי יותר יכול להתאים למי ש:
- מכין הרבה מתכונים שדורשים הרבה ערבול וערבוב אינטנסיבי.
- רוצה קערת ערבוב גדולה מספיק כדי להכין כמויות גדולות בבת אחת.
- רוצה הרבה סוגים שונים של הגדרות ואפשרויות הכנה של סוגי מזון שונים.
3. משקל
עבור מיקסר ידני, סביר להניח שתרצו לבחור בדגם קל שנוח להחזיק לאורך זמן בעוד אתם מערבבים. חשוב לזכור, ככל שיש לכם יותר דברים לערבב, כך זמן הערבוב יהיה ארוך יותר.
עבור מיקסר עומד, אתם דווקא צריכים לחפש את ההיפך. ככל שמיקסר עומד כבד יותר, כך הוא יהיה עמיד ויציב יותר בעוד הוא מערבב. מצד אחד, אתם רוצים שהוא יהיה טוב ויציב, ך שהוא לא יקפץ ויזוז על השיש. מצד שני, אתם רוצים להיות מסוגלים להתעסק איתו.
אם אתם מתכוונים לשמור את המיקסר העומד שלכם על השיש, המשקל עשוי להיות דאגה מינורית. אם אתם הולכים להוציא אותו מהארון בכל פעם שתרצו להשתמש בו, כדאי לכם לבחור במכשיר שלא קשה מדי להרים. אם להוציא את המיקסר החוצה בכל פעם הופך לטרחה גדולה מדי, אתם עשויים לא להשתמש בו מספיק כדי להצדיק את ההשקעה.
לרוב, מיקסרים במשקל 9 ק"ג יעשו את העבודה הטובה ביותר להישאר יציבים בעוד הם מערבבי בצק סמיך. עם דגמים קלים יותר, המיקסר עלול לזוז ולקפץ, כך שמסוכן להשאיר אותו ללא השגחה.
4. הגדרות מהירות
סודי מאכלים שונים יידרשו מהירויות ערבוב שונות. רוב הדגמים, גם העומדים וגם הידניים, מציעים מספר מהירויות – לרוב בין 3 ל-12 אפשרויות שונות.
לכל המיקסר צריך להיות מהירות "התחלה איטית", אשר מקלה על תהליך הוספת המרכיבים כמו קמח לתערובת מבלי ליצור בלגן שלם. לרוב הדגמים כדאי גם שיהיה מהירות מהירה מספיק כדי להכין מרנג. רוב האופים יוכלו להסתדר עם 3 מהירויות שונות, אבל אם אתם שאפתניים במיוחד ורוצים לאפות עם דיוק אבסולוטי, רכישת דגם עם הרבה הגדרות מהירות יכולה להשתלם לכם.
5. גודל
יש לכם שני שיקולים עיקריים כאשר זה מגיע לגודל:
- כמה מקום פנוי יש לכם במטבח?
- כמה אוכל אתם מקווים להכין במיקסר שלכם?
אנחנו מקווים שהתשובות לשתי השאלות יהיו מתואמות אחת לשנייה כך שלא תצטרכו לבחור או להתפשר.
אתם יכולים למצוא מגוון רחב של גדלים בשוק וכפי שאפשר לצפות, המחיר יעלה ככל שהגודל יגדל. אם אתם מתכוונים לאפות לעיתים קרובות לקבוצה גדולה של אנשים ויש לכם את המקום, אז אנחנו ממליצים להשקיע במיקסר עומד על הצד הגדול יותר אשר סביר יותר שיהפוך את חייכם לקלים יותר, מספיק כדי להפוך את המחיר למשתלם. אם אתם מתכוונים לבשל בעיקר למשפחה הקטנה שלכם, סביר להניח שתוכלו להסתדר עם מיקסר קטן עד בינוני.
6. תוספות וחיבורים
מה שאתם יכולים לעשות עם מיקסר עומד מתחיל להתרחב ככל שאתם משקיעים יותר בתוספות. אם אתם מחפשים השראה כדי להכין סוגי מזון חדשים, קיימות רשימות רבות עם תוספות למיקסרים עומדים.
רוב המיקסרים העומדים מגיעים עם 3 תוספות סטנדרטיות:
- וו בצק – תוספת שמגיע לרוב בצורת האות C או ספירלה אשר משמשת להכנת כל דבר שדורש לישה של בצק, כמו בצק לחם או בצק פיצה.
- מקציף עגול – נקרא גם מקציף בלון, מקציף עגול משמש להקצפות שונות כגון קצפת, קרם, ציפוי לעוגה וכדומה.
- מקציף שטוח – המקציף השטוח הוא התוספת המשומשת ביותר עבור רוב האופים, היות והוא המקציף שרוב האנשים יפנו אליו כדי להכין עוגות, עוגיות ופירה.
רוב המיקסרים מגיעים גם עם מכסה מיוחד עם פתח להוספה נוחה של מרכיבים תוך כדי פעולה, אשר מונע לכלוך ובלגן במטבח.
לשפים שאפתניים יותר ניתן למצוא תוספות וחיבורים מגוונים הכוללים:
- מכונת פסטה
- מכונת רביולי
- קוצץ/חותך ירקות
- תוספת להכנת מיצים ורוטב
- תוספת להכנת גלידה
- טוחן מזון
- דוחס נקניקיות
- קולפן ירקות ופירות
- מטחנת בשר
אם אתם חושבים שאתם עשויים להתעניין באחת מהתוספות הללו או שתרצו להוסיף אחת בהמשך, חשוב לרכוש מיקסר עם התאמה ואפשרות חיבור לאותן תוספות שאתם מתעניינים בהן. רכישת תוספות היא קלה במיוחד, היות והן זמינות במיוחד לרכישה באינטרנט.
7. מראה
אתם יכולים לבחור במיקסר פשוט בצבע שחור או לבן או שאתם יכולים לבחור באחד מהדגמים הצבעוניים והמעוצבים יותר שברשימה שלנו.
לא משנה מה העדפת העיצוב שלכם, סביר להניח שתוכלו למצוא מגוון צבעים למיקסר שתבחרו. רבים מהדגמים המובילים בשוק מוצעים בשלל צבעים מעניינם שיכולים להשתלב במטבח שלכם. קיטשן אייד, לדוגמה, מציעה דגמים הזמינים ביותר מארבים צבעים (!). אחד הצבעים הפופולאריים ביותר כיום למיקסר עומד הוא כמובן אדום לוהט או אדום דובדבן.
8. נוחות הניקוי
מיקסרים ידניים מרוויחים נקודות בסעיף הזה, היות והרבה יותר קל לנקות אותם ממיקסרים עומדים. עם מיקסרים עומדים, אתם מוצאים את עצמכם עם הרבה חלקים שונים שאתם צריכים לנקות. חלק מהתוספות והחיבורים הם ידידותיים למדיח, אבל אחרים יזדקקו לשטיפה ידנית יסודית ואפילו להשריה במים. תלוי בסוג המדיח שאתם קונים, ייתכן ותצטרכו גם לשטוף את קערת הערבוב שלכם ביד. בנוסף, מומלץ לנגב את יתר המכונה במטלית או מגבת לחה כדי לשמור עליה נקייה לאחר השימוש.
אתם יכולים לצפות לאותה רמת תחזוקה אצל רוב סוגי המיקסרים העומדים, אבל חלקם עשויים להיות יותר מסובכים מאחרים. לרוב תוכלו לקבל מושג כללי לפי הביקורת שמופיעה בסקירה שלנו או באינטרנט, איזה דגם יעשה לכם יותר צרות מבחינת ניקוי (ובכללי).
9. רמת רעש
מיקסרים הולכים להיות רועשים לא משנה באיזה דגם תבחרו. מטרפות הן אולי ה"מיקסרים" השקטים ביותר שתמצאו, אבל כל הדגמים החשמליים יעשו לא מעט רעש. חלק מהדגמים רועשים יותר מאחרים, אז אם אתם רגישים במיוחד לרעש – חפשו דגמים שהביקורת שלהם פוסקת כי הם שקטים יותר מדגמים אחרים.
לסיכום
בשורה התחתונה, הבחירה במיקסר נמדדת פחות במספרי וואט ויותר במה שמתורגם לבצק ולצלחת: יציבות, גאומטריית קערה, נוחות תפעול ותמיכה באביזרים. הגדירו את תדירות האפייה, סוגי הבצקים והמרקמים שתרצו להשיג, ושימו לב גם לפרטים שמכתיבים שגרת רעש, ניקוי, ואחריות.